Broekslootkade
dakopbouw in Nieuwe Haagse School architectuurstijl
typologie
verbouwing
locatie
Den Haag, NL
status
in uitvoering
opdrachtgever
particulier
partners
Curvers Raadgevende Ingenieurs, Faas & van Iterson
medewerkers
Dylan
De opdrachtgever heeft ons gevraagd een dakopbouw te ontwerpen voor kamergewijze verhuur om bij te dragen het tekort aan studentenwoningen in Den Haag te verkleinen. Uitdaging was om de eerder gedane verbouwing op de tweede verdieping zo min mogelijk teniet te doen.
Naar stedenbouwkundig plan van H.P. Berlage is de Noordpolderbuurt gerealiseerd tijdens het interbellum in duidelijke Nieuwe Haagse School architectuurstijl. Karakteriserend voor deze stijl op stedenbouwkundig niveau zijn de samenhang en symmetrie, waardoor woonblokken een geheel vormen met eenheid in het straatbeeld. Op architectonisch niveau zijn, zoals hier ook het geval is, horizontale en verticale vlakken en lijnen kenmerkend voor de gevelcomposities. De horizontaliteit komt tot uitdrukking in onder andere gevelbanden boven kozijnen, bovenlichten met glas in lood, brede erkers en tot slot verdiepte voegen. De schoorsteen tussen de twee gebouwdelen zorgt voor een verticaal accent als overgang tussen de hoge en lage uitkragende goot.
Uitgangspunt voor de architectuur van de dakopbouw was om de bestaande stijlkenmerken te respecteren door deze zo min mogelijk aan te tasten. De nieuw toegevoegde verdieping heeft daarom aan alle drie de zichtzijdes een met pannen bedekte kap, waarbij de bestaande hiërarchie in de gevel wordt doorgezet met dakramen en dakkappelen. Mede hierdoor kan het hoogteaccent van de goot aan de voorzijde behouden blijven.
Om de bouwkundig ingreep zo min mogelijk invloed te laten hebben op de indeling van de tweede verdieping hebben we ervoor gekozen om de badkamer te verplaatsen en samen te voegen met het toilet, waardoor voor het appartement aan de voorzijde eenzelfde badkamer wordt gemaakt als het appartement aan de achterzijde. De nieuw te plaatsen spiltrap beperkt de oppervlaktes van de overlopen op beide verdiepingen, waardoor er meer verblijfsruimte kan worden gecreëerd. De nieuwe derde verdieping biedt efficiënt ruimte aan vier slaapkamers, een badkamer, een apart toilet, installatieruimte en een gemeenschappelijke woonruimte.