project tiny offce

Tiny office, Leiden

Begeleiding van MBO en HBO studenten


Typologie

Utiliteitsbouw


Locatie

Leiden, NL


Status

Voorlopig ontwerp


Opdrachtgever

Open Innovatielab, Bouwend Nederland


Partners

HHS Den Haag, mboRijnland, Van der Hulst Bouwbedrijf, PLNT


Medewerkers

Dylan, Tristan


Achtergrond

Nabij het centraal station van Leiden ligt ‘the Field’ als onderdeel van de Duurzaamste Kilometer van Nederland. De voormalige kweektuin van het Singelpark is getransformeerd tot een zogenaamd pauzegebied met een showcase van diverse duurzame en circulaire ‘tiny offices’. Als uitdaging zijn studenten van mboRijnland en de Haagse Hogeschool gevraagd te voorzien in een conceptontwerp voor één van deze kantoren.

impressie tiny offce straatzijde

Werkzaamheden

Na een ingewikkelde start van het proces is aan ons is gevraagd om in te stappen en de studenten in het ontwerpproces te begeleiden. Door in korte ontwerp iteraties, taken te verdelen en te werken naar een enkel ontwerp kon de groep in relatief korte tijd tot een resultaat komen en deze gereed te maken voor de uiteindelijke realisatie.

impressie tiny offce parkzijde vogelvlucht

impressie tiny offce interieur 1

Focuspunten

Onze opdrachtgevers Open Innovatielab, Bouwend Nederland en de opleidingsinstituten hadden aanvankelijk verschillende beelden en doelen voor ogen ten aanzien van het project, waardoor het project niet goed van de grond kwam. Het managen van de doelstellingen en verwachtingen was tijdens het proces een uitdaging. Door de focus te houden op het ontwerpproces, duidelijke afspraken te maken over haalbaarheid, capaciteit en realistische doelen te stellen waar ieder zich in kon vinden kon het proces de opgelopen achterstand inhalen en op tijd resultaten overhandigen.

Ontwerp

Het ontwerp van het tiny office is een samenstelling geworden van verschillende gevel conceptontwerpen. Dit leverde aanvankelijk een aantal uitdagende aansluitingen tussen de verschillende onderdelen op, welke allemaal zijn verholpen in het eindresultaat. Het ontwerp moest aan een aantal onderdelen voldoen:

Het gebouw als ‘showcase’ – een belangrijke rol van het project was de educatieve waarde, verschillende opleidingen, allen gerelateerd aan de bouw, werkte vanuit verschillende invalshoeken hieraan samen. Doordat het gebouw uiteindelijk op een zichtlocatie in Leiden gebouwd gaat worden was het noodzakelijk het ontwerp te focussen op de zichtzijdes en hierdoor mensen, waaronder toekomstige studenten, te interesseren en intrigeren. Door de glazen, met lamellen bedekte, gevel naar de straatzijde te keren krijgen voorbijgangers een indruk van het gebouw en het gebruik ervan.

Een ‘duurzaam’ ontwerp – duurzaamheid is in de loop van de jaren nogal een containerbegrip geworden, zo zijn er voor alle mogelijke materialen en activiteiten wel duurzame varianten te vinden. Door de studenten dit voor te houden en zelf een definitie te laten ontwikkelen is uiteindelijk een focus gelegd op een duurzame relatie met de omgeving, op basis van groen en natuur en een minimale impact op de omgeving. Door het dak te voorzien van intensief groen, waterretentie en voldoende mogelijkheid te geven om te groeien en bloeien ontstaat er een microklimaat voor insecten. Door daarnaast gebruik te maken van eigen opwek middels zonnepanelen op het dak en opslag van warm water in een boiler kan er aan de eigen energiebehoefte worden voldaan.

impressie tiny offce straatzijde vogelvlucht

Een ‘circulair en modulair’ ontwerp – naast duurzaamheid werd er ook gevraagd om een circulair en modulair ontwerp te vervaardigen, waarin rekening werd gehouden met de uitbreidbaarheid en stapelbaarheid van de verschillende modules. Door in de gevel gebruik te maken van een vast maat-systeem en standaard details om vervolgens de invulling te laten verschillen is er voorzien in een modulaire opbouw. Door eveneens gebruik te maken van herbruikbare materialen (hout, glas en staal) en hier in de detaillering rekening mee te houden, is ook voorzien in de demontage en toekomstige verplaatsing van het kantoor als de huidige locatie verder wordt ontwikkeld.

Een ontwerp dat ‘avant-garde’ is – behalve de duurzame en educatieve uitgangspunten was er onder andere vanuit de studierichting Smart Technologies van mboRijnland de wens om de technologische ontwikkelingen mee te nemen in het ontwerp. Door verschillende elementen in het ontwerp ‘smart’ te maken zoals: systemen geen energie te laten verbruiken indien niemand aanwezig is, verwarming op voorhand geleidelijk te laten opwarmen en licht en ventilatie automatisch te regelen. Mede hierdoor wordt de opgewekte energie optimaal benut, verspilling tegen gegaan en voorzien in het hoogste comfort.

impressie tiny offce interieur 2

Gerelateerde projecten

Ook een tiny office bouwen?
Mail met
info@axiii.nl

Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share